De Kanjertraining
Ieder kind wil het graag goed doen!
Maar sociale vaardigheden worden geleerd en geoefend, net als rekenen, taal en spelling. Op de Achtsprong maken wij hiervoor gebruik van de Kanjertraining.
Dit is een methode om allerlei vormen van gedrag te leren en om sociaal onwenselijk gedrag te veranderen. Naast het ‘kanjeren’ op momenten dat de situatie (het gedrag van bepaalde leerlingen) daar om vraagt, biedt de methode een lessenserie bestaande uit verhalen en oefeningen. De hele aanpak is erop gericht dat de kinderen inzicht krijgen in hun eigen gedrag en dat van de ander. Ze leren om te gaan met hun gevoelens en de gevoelens van anderen, op een goede manier voor zichzelf op te komen, feedback te krijgen, te luisteren naar anderen en conflicten op een goede manier op te lossen.
Met ‘op een goede manier’ bedoelen we op een manier die voor de verschillende partijen acceptabel is, zodat je weer met elkaar verder kunt.
De petten
Bij de kanjertraining maken we gebruik van petten. Deze symboliseren een bepaalde vorm van gedrag. Wanneer we uitgaan van één enkele kleur, zien we een bepaald type gedrag.
- De witte pet: Het gedrag van een kind met een witte pet is “rustig”. Het kind is innerlijk beschaafd en heeft zelfvertrouwen; het pest, schreeuwt en scheldt niet, maar is behulpzaam en te vertrouwen. Dit kind heeft respect voor zichzelf en voor de ander.
- De zwarte pet: Het gedrag van een kind met een zwarte pet op is brutaal. Het kind wil de baas zijn en doet dit door te intimideren, te manipuleren, te bedreigen of conflicten op te zoeken. De zwarte pet wil wel alles bepalen maar nergens verantwoordelijk voor zijn.
- De gele pet: Het gedrag van een kind met een gele pet op is onopvallend. Het kind wil niet opvallen, is bang, verlegen of stil. Het kind dóet zielig (dat is wat anders dan je verdrietig voelen!). Door deze bange, afhankelijke opstelling kan het kind genegeerd of gepest worden.
- De rode pet: Het gedrag van een kind met een rode pet is vaak clownesk. Het maakt vaak grapjes die ten koste gaan van een ander. Het kind wil opvallen en stelt zich uitdagend op. De rode pet wil erbij horen en doet dit door stoer te doen op een vervelende manier. Kinderen met een rode pet op nemen geen verantwoordelijkheid voor wat ze doen maar wijzen snel naar een ander; de meelopers van de zwarte pet.
Met de hier omschreven “petten” willen we geen kader geven voor al het gedrag van kinderen. Je bent geen “petje”, je doet op dit moment zo. “Zou je alsjeblieft je witte pet willen opdoen?” Oftewel: “je bènt niet vervelend, je doét nu even vervelend.” Door deze vraag geef je kinderen de mogelijkheid voor ander gedrag te kiezen. In de kanjertraining helpen we kinderen andere gedragsvarianten te ontdekken, uit te proberen, er mee te spelen.
Natuurlijk hebben de kleuren ook hun positieve kanten. We kunnen ook veronderstellen dat we allemaal een beetje van alle kleuren hebben en ertussen schakelen. Dan combineren we de kleur met de witte pet:
- Wit met rood: Vrolijk en humoristisch; maakt grapjes die iedereen leuk vindt.
- Wit met geel: Vriendelijk, bescheiden en empathisch.
- Wit met zwart: Positieve leider, duidelijk en een doorzetter.
In dit filmpje worden de petten nog eens duidelijk toegelicht.
Aan de hand van de typetjes, petten en verhalen, hanteren we de kanjerafspraken:
- We vertrouwen elkaar;
- We helpen elkaar;
- Niemand speelt de baas – we werken samen;
- Niemand lacht een ander uit – we maken samen plezier;
- Niemand doet zielig – iedereen doet mee.
Contact

Basisschool de Achtsprong
Kloosterstraat 31 • 3256 AH Achthuizen
0187 631 246 • info.achtsprong@dewaarden.nl